Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Εγκρίνονται σχέδια-μελέτες ιδιωτών πριν αποφασίσει ο δήμος!


Την περασμένη Τρίτη στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Αθηναίων τέθηκαν προς συζήτηση δυο μείζονα για την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνα θέματα. Η παρέμβαση του δήμου στους "Λαχανόκηπους" και οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών (οικόπεδα Πανόπουλων) και η άρση της απαλλοτρίωσης στην ιδιοκτησία πρώην Μουζάκη.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνα που επιμένει στα αιτήματα των κατοίκων για τη σωτηρία του πράσινου και των αδόμητων χώρων στους "Λαχανόκηπους" και θεωρεί καταστροφικό για το παρόν και το μέλλον της Ακαδημίας Πλάτωνα αλλά και των γειτονικών περιοχών, Σεπολίων και Περιστερίου, την κατασκευή του project του εμπορικού κέντρου "Akademy garden" στο όνομα μιας δήθεν "ανάπτυξης". Και για τα δυο θέματα θα γίνει συζήτηση στη γειτονιά και συγκέντρωση ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.


Θέμα Μουζάκη- εμπορικού κέντρου

Το θέμα του Μουζάκη, αφορούσε στην εισήγηση της αρμόδιας αντιδημάρχου Κατερίνας Δωρή να αρθεί η απαλλοτρίωση για μια λωρίδα γης που θα στοίχιζε στο δήμο 4,5 εκατ. ευρώ και είναι παντελώς άχρηστη αφού ο παλαιότερος σχεδιασμός δεν προχώρησε ποτέ και το συγκεκριμένο κομμάτι γης δεν το θέλει ούτε η πολυεθνική. Η κ. Δωρή δικαίως έθεσε θέμα να επιβληθεί από το δήμο η δημιουργία πρασιάς 27 μέτρων. Η πρόταση αυτή για την οποία όπως αποδείχθηκε είναι ενήμεροι οι άνθρωποι της ιδιωτικής εταιρείας, δεν αρέσει και βρίσκεται στο στόχαστρο. Την πρασιά δεν την θέλει με τίποτε η πολυεθνική. Και τα όσα συμβαίνουν εξηγούν το γιατί.
Ο Έλληνας μεσάζοντας της πολυεθνικής εμφανίζεται απόλυτα σίγουρος ότι το project της κατασκευής του εμπορικού κέντρου μεγαθήριο που θα βάλει ταφόπλακα σε όλα τα εμπορικά καταστήματα της ευρύτερης περιοχή, είναι εξασφαλισμένο. Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω έχει παρουσιάσει σειρά δικών του μελετών, ανάμεσά τους και της αρχιτεκτονικής, στην οποία έχει τοποθετήσει κτίρια πάνω στη ζώνη απαλλοτρίωσης! Αυτής της απαλλοτρίωσης για την οποία ο δήμος Αθηναίων δεν έχει ακόμη αποφασίσει! Τόσο σίγουροι είναι για την "επένδυση τους".
Το θέμα τελικά δεν συζητήθηκε γιατί η παράταξη της Ν.Δ ζήτησε αναβολή ενώ η παράταξη του Γ.Καμίνη εμφανίζεται διχασμένη για τη θέση που πρέπει να κρατήσουν. Θέση φαίνεται πως έχει και το ΥΠΕΚΑ το οποίο έχει πρόταση επίσης για δημιουργία πρασιάς αλλά πολύ μικρότερης και αν δει κανείς τα σχέδια, ακολουθεί τα ζιγκ-ζάγκ της μελέτης στη μακέτα της πολυεθνικής εταιρείας!
Το θέμα του Μουζάκη και του εμπορικού κέντρου είναι τεράστιο και δεν αφορά μόνο την περιοχή τη Ακαδημίας Πλάτωνα. Το γεγονός είναι ότι τη στιγμή που η χώρα καταστρέφεται κάποιοι είναι έτοιμοι στο όνομα των "επενδύσεων" να εγκρίνουν σχέδια μιας "νεκρής ανάπτυξης".

Θέμα Λαχανόκηποι

Για την περιοχή των "Λαχανόκηπων" το ΥΠΕΚΑ επιμένει στην πολιτική και τις ενέργειες λεηλασίας και καταπάτησης όλων των αδόμητων χώρων. Για να θυμίσουμε λίγο την ιστορία από τον περασμένο Μάιο, στις 2 Μαΐου, λίγες μέρες πριν τις εκλογές δηλαδή, η πρώην γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Μ.Καλτσά προώθησε την άρση της απαλλοτρίωσης στα οικόπεδα των ιδιοκτητών στους "Λαχανόκηπους" με βάση τη μελέτη που παρουσίασαν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων! Ο δήμος τότε είχε ζητήσει αναβολή γιατί θα συνεδρίαζε να εγκρίνει μια μελέτη βελτιωμένη ως προς τη γνωστή που είχε απορριφθεί. Αναβολή ζήτησε και η Επιτροπή Κατοίκων αλλά και η παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης". Η κυρία Καλτσά πιεζόμενη δεν πήρε απόφαση τότε. Το έκανε όμως εν κρυπτώ στις 10 Μαΐου, εγκρίνοντας τη ιδιωτική μελέτη.
Τα υπόλοιπα είναι μια εξαιρετική συμπαιγνία διαδικασιών που δεν μπορούν να κρύψουν το προφανές. Ότι η μελέτη ΥΠΕΚΑ (Καλτσά)-ιδιοκτητών προβλέπει 2.200 τμ περισσότερους οικοδομήσιμους χώρους από την πρόταση του δήμου!
Με βάση όλα τα παραπάνω η αρμόδια αντιδήμαρχος Κ.Δωρή εισηγήθηκε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής βελτιωμένη πρόταση στο σχεδιασμό για τους "Λαχανόκηπους" σύμφωνα με την οποία η εισφορά των οικοπεδούχων θα είναι σε γη και όχι σε χρήμα, όπως ενέκρινε η υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ καθώς και την ενοποίηση όλων των κοινόχρηστων χώρων, την ενσωμάτωση ακόμη 2,5 στρεμμάτων κοινόχρηστης γης και την κατάργηση των "στοών".

Για το ρεπορτάζ
Μ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου