Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Για τους Λαχανόκηπους, το Εμπορικό Κέντρο και το σχεδιαζόμενο ποδηλατόδρομο

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΠΛΑΤΩΝΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ


Άνθρωποι και αυτοκίνητα στο κάτω μέρος των Λαχανόκηπων. Φώτο: Γ. Τσιόρβας

Κε Δήμαρχε και Κυρίες,
Ως Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας τα εξής ζητήματα και, στη συνέχεια, να μας ενημερώσετε όσον αφορά την κατάσταση που βρίσκονται αυτά.

1.     Όπως γνωρίζετε στις 5/5/2012 συνεδρίασε το ΚΣΥΠΟΘΑ (πρώην ΚΣΧΟΠ) και συζήτησε το ζήτημα της ιδιοκτησίας Πανόπουλων στην περιοχή «Λαχανόκηποι». Παρά την αντίθεση τόσο του Δήμου όσο και της ΕΚΑΠ, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα για αναβολή της συζήτησης, αφού υπήρχε προγραμματισμός να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συνεδρίαζε εκείνες τις ημέρες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο πήρε συγκεκριμένες αποφάσεις με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Παρακαλούμε, να μας ενημερώσετε:
α) αν το ΥΠΕΚΑ σας κοινοποίησε σχετική απόφασή του,
β) σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες που πρέπει να κάνει ο Δήμος μέσα σε ένα εξάμηνο από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μην χαθούν οι εκτάσεις που ψηφίσατε ότι παραμένουν ως κοινόχρηστοι  και κοινωφελείς χώροι.
2.     Όπως γνωρίζετε, ο ΟΡΣΑ προωθεί τη σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ στην περιοχή του ΒΙΟΠΑ, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει η επένδυση της ξένων συμφερόντων εταιρίας, στην ιδιοκτησία της «πρώην ΜΟΥΖΑΚΗ».
Μετά την έντονη παρέμβαση της ΕΚΑΠ και του Εμπορικού Συλλόγου Περιστερίου στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΟΡΣΑ στις 21/5/2012, για την οποία  δεν πληροφορηθήκαμε ούτε από τον Δήμο, η συζήτησε αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.
Πιστεύουμε και διεκδικούμε:
α) Λόγω της σοβαρότητας της πολεοδομικής παρέμβασης που επιχειρείται και η οποία επηρεάζει μεγάλη περιοχή της κεντρικής Αθήνας και του Περιστερίου καθώς και δύο κρίσιμες κυκλοφοριακές αρτηρίες όπως οι Λ. Κηφισού και Λένορμαν – Εθν. Μακαρίου , η μόνη διαδικασία που μπορεί να γίνει αποδεκτή είναι αυτή που ακολουθείται κατά κανόνα σε κάθε τροποποίηση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου. Δηλαδή η προώθηση της όποιας τροποποίησης του εγκεκριμένου Γ.Π.Σ. να γίνει μετά την κίνηση της προβλεπόμενης διαδικασίας και με εξασφαλισμένη την συμφωνία του Δήμου Αθηναίων και όχι  «Κατ΄ εξαίρεση από την παράγραφο 7 του άρθρου 4, πριν ή και εφόσον έχει κινηθεί και εκκρεμεί διαδικασία αναθεώρησης ή τροποποίησης εγκεκριμένου ΓΠΣ στις περιοχές των  ρυθμιστικών σχεδίων της ευρύτερης περιοχής Αθήνας και Θεσσαλονίκης …»,  σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που επέφερε το άρθρο 50 με τίτλο «Θέματα σχετικά με τη ρύθμιση αυθαιρέτων», του Ν. 4042/2012 της 13ης Φεβρουαρίου 2012 (ΦΕΚ 24Α/2012).
β) η τροποποίηση του ΓΠΣ να γίνει για όλη την περιοχή του ΒΙΟΠΑ και όχι μόνον εκεί που ζητά η εταιρία. Οι λόγοι είναι προφανείς και, πιστεύουμε, κατανοητοί από εσάς. Άλλωστε, το νέο ΡΣΑ που επικαλείται και ο ΟΡΣΑ προκειμένου να υιοθετήσει τις προτάσεις τροποποίησης της εταιρίας, δίνει κατευθύνσεις συνολικά για την περιοχή του ΒΙΟΠΑ σε απόλυτη σχέση και συνάφεια με την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου.
Παρακαλούμε, να μας ενημερώσετε για τις θέσεις του Δήμου στο πολύ σοβαρό, από κάθε άποψη, αυτό ζήτημα καθώς και για το πώς προτίθεται να το χειριστεί.
3.     Υπάρχει μια εισήγηση για «Δημιουργία ποδηλατόδρομου» από τον Κεραμεικό μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο μέσω της οδού Μοναστηρίου στην Ακ. Πλάτωνος. Η 4Η Δ.Κ. διαφοροποίησε την διαδρομή. Επειδή, το ζήτημα είναι σοβαρό η ΕΚΑΠ απευθύνθηκε σε συγκοινωνιολόγους, φίλους των προσπαθειών της για την ανάδειξη του Α.Χ. και συνολικά της ευρύτερης περιοχής, και θα είναι σε θέση να σας καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι τέλος Αυγούστου.
Γι αυτό, παρακαλούμε, να δώσετε το χρόνο να ακουστούν και οι δικές μας απόψεις πριν πάρετε οριστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου